A
Zaboravite kupovni cips.
Kad sami napravite tortilja cips, nachosima dajete jedinstven okus, te izbjegavate naslage soli koje su tipicne kod kupovnog cipsa. Maslinovim uljem laganao sa obje strane premazite 16 kukuruznih tortilja. Svaku prerezite na pola pa svaku polovinu narezite na trecine. Stavite ih na lim oblozen papirom za pecenje. Pecite na 190 stepeni dok ne postanu smedji i hrskavi, oko 20 minuta.
B
Napravite salsu.
Pecene rajcice salsi daju mnogo bogatiji okus. Na limu za pecenje izrezane rajcice pomijesajte sa maslinovim uljem. Pecite ih na 200 stepeni dok ne posmedje i ne omeksaju, oko 40 minuta. Nakon 20 minuta pecenja dodajte 4 cesnja cesnjaka. Pecene rajcice i cesnjak stavite u blender s 2 chipotle papricice i jednom kasicicom adobo umaka iz limenke. Miksajte dok se smjesa ne ujednaci i bude glatka.
C
Dodajte meso
Najbolji dodatak je pikantna kobasica poznatija kao chorizo. U tavi zagrijte kasiku ulja, dodajte 250 g svjezih kobasica te przite dok ne budu hrskave, 6 minuta. Ocijedite masnocu pa dodajte malo luka i pirjajte 10-ak minuta. Dodajte pire od pecenih rajcica i malo origana, pirjajte 15 minuta. Dodajte i soljicu pileceg temeljca i kuhajte na laganoj vatri dok se umak ne zgusne, otprilike 25 minuta.
D
Slozite sastojke
Tortilja cips stavite u duboku posudu za posluzivanje. Prelijavajte ga slojevito salsom sa chorizom.
No comments:
Post a Comment